NAi SCHATKAMER, NETHERLANDS, ROTTERDAM, 2011
A new exhibition space for the Netherlands Architecture institute
The Schatkamer (treasury) is the Netherlands Architecture Institute's new space for semi-permanent exhibitions, located in a subterranean room previously inaccesible to the public. The new exhibition will display 100 of the most prized objects from the NAi's extensive archive, curated according to six themes.
more..
The Schatkamer is organised across two display systems: a circular central area in which a dense and assertive curatorial approach fosters an overall understanding of the collection, and perimeter booths in which the single piece is shown at a very intimate and private level to the individual visitor.

The objects are exhibited behind translucent curtains, which leaves the intermediate space free of information, but not without the sense of the presence of treasures. Within the cabinets and within the circular centre, the sense of space is never lost as the semi-transparent walls reveal the presence of the adjacent treasures.


FACT SHEET
Project:
A ‘Treasury’ for the Netherlands Architecture institute (NAi)

Status:
Completed September 2011

Client:
Netherlands Architecture institute

Location:
Rotterdam, The Netherlands

Site:
Netherlands Architecture institute

Program:
250 m2 exhibition space


COLLABORATORS

Lighting design:
Rapenburg Plaza (Pelle Herfst and Tom Verheijen)


Installations:
Van Galen


Interiors:
Heijmerink Wagemakers


Graphic design:
Paul Ouwerkerk




CREDITS
Partner in charge:
Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Project leader:
Saskia Simon

Team:
Khalid Al Nasser, Valerie Lechene, Anna Pribylova, Shuchen Xiang